Stansen en ponsen

author
2 minuuts, 12 tweedes Lees

Stansen van metaal of wat dan ook is een van de belangrijkste technieken die wordt gebruikt om bepaalde materialen te vormen voor verschillende industrieën. Met een stansmachine kan uw productieteam een ​​verscheidenheid aan aangepaste vormen maken met verschillende diktes. Het gaat bij stansen om het eruit geslagen materiaal. Dit is het verschil met ponsen, waar de overblijvende plaat het product is. Wat is ponsen dan precies en hoe werkt dit? Hieronder een kort overzicht.

Hoe werkt het?

Modern metalen ponsen of iets anders, wordt gedaan met behulp van zware machines om gaten en inkepingen in de gekozen kamer te maken. Het principe is relatief eenvoudig: het metaal of iets anders dat wordt geponst, wordt ingeklemd tussen de pons en een matrijs. De stoot beweegt naar beneden en in de matrijs. Het ding onder de pons wordt vervolgens geschoren en gescheiden van het omringende materiaal. Alles wat gesneden is, wordt verzameld in een container voor verder gebruik / recycling. Herhaal stap 1 t / m 3 totdat de gewenste vorm is bereikt. Een specifiek proces dat vaak wordt gebruikt om op maat gemaakte gatvormen te maken, staat bekend als “knabbelen”. Hier wordt een lange reeks zeer kleine gaatjes gemaakt, een voor een. Deze onderling verbonden gaten kunnen aangepaste contouren creëren om aan specifieke behoeften te voldoen. In veel gevallen kunnen ingenieurs echter lasersnijden gebruiken in plaats van metaal te ponsen om deze vormen te bereiken, omdat dit minder fysieke belasting op het onderdeel legt. De ponstechniek is vrij complex en vereist een professionele aanpak.

Wat beïnvloedt de kwaliteit van het ponsen?

De kwaliteit van elke stoot wordt bepaald door een aantal kritische factoren, waaronder

  • De grootte / vorm van de matrijs en de ponsmachine
  • De hoeveelheid uitgeoefende kracht (machines oefenen tot 20 ton kracht uit)
  • De conditie van de matrijs en de pers (ponsgereedschap is slechts bruikbaar voor een bepaald aantal slagen voordat ze te versleten raken om schone ponsen te maken)
  • De dikte van het te ponsen metaal (dikker metaal is moeilijker schoon te ponsen)
  • Het type metaal dat moet worden geponst (hardere metalen zijn moeilijker te ponsen)

Als u bijvoorbeeld een rond gat ponst, wordt in het algemeen aanbevolen dat de minimale diameter van het gat groter is dan de dikte van het metaal. Voor bijzonder sterke metaallegeringen kan het echter nodig zijn dat de gat grootte nog groter is dan deze algemene aanbeveling.

Hoe zit het met het vormen van metaalplaten of andere?

Er is een apart proces voor het vormen van metaal of iets anders, dat soms wordt gedaan met behulp van dezelfde apparatuur die stempelen wordt genoemd. Terwijl het ponsproces erop gericht is er een gat in te slaan.

Bron: Marcol

Vergelijkbare berichten