Motorfiets zelf onderhouden? Dit gereedschap heb je nodig!

author
2 minuuts, 21 tweedes Lees

Je motorfiets zelf onderhouden klinkt als een flinke uitdaging, maar dat hoeft het zeker niet te zijn! Veel motorrijders beleven er enorm veel plezier aan om aan hun eigen motor te sleutelen. Het is niet alleen leuk, maar je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee. Wel is het belangrijk dat je hiervoor het goede gereedschap gebruikt.

Motorgereedschap is er in allerlei soorten en maten. Van een simpele schroevendraaier tot een heuse motorlift. Maar: welke gereedschappen zijn echt onmisbaar? Wij zetten de belangrijkste hulpmiddelen voor het zelf onderhouden van je motorfiets voor je op een rijtje.

Een steeksleutel- of doppenset

Veel onderdelen van de motor worden bevestigd door middel van moeren en bouten. Grote kans dus dat je deze tegen gaat komen als je onderhoud gaat uitvoeren bij je motor: zelfs bij eenvoudige taken als het verversen van de motorolie moet je de aftapplug al losdraaien. In dat geval kun je zeker niet zonder een goede steeksleutel- of doppenset. Omdat er zo ontzettend veel onderdelen vastzitten met bouten en moeren, is zo’n set wat ons betreft de grootste aanrader om direct te bestellen.

Kwalitatieve set schroevendraaiers

Zit een onderdeel niet vast met een moer of een bout? Dan is de kans vrij groot dat het vast zit met een schroef. Vandaar dat ook een set schroevendraaiers van hoogwaardige kwaliteit eigenlijk niet mag ontbreken in je hobbygarage. Door meerdere kopjes, zoals een platte kop of een kruiskop, en meerdere groottes aan te schaffen, weet je zeker dat er altijd een schroevendraaier past. Nog een voordeel: een set schroevendraaiers komt ook buiten het onderhouden van je motorfiets regelmatig handig van pas, dus is het altijd een slimme investering!

Verschillende soorten sleutels

De kans is groot dat je een van de vorige onderdelen al thuis had liggen. Dat geldt waarschijnlijk niet voor een aantal sleutels die ook noodzakelijk zijn bij het uitvoeren van je onderhoud. Een van deze sleutels is de inbus of torx-sleutel. Deze zijn vaak nodig bij een van de vele bouten of moeren. Let op dat deze sleutels in twee maten beschikbaar zijn, namelijk in een Engelse of metrische maat. Om je moeren en bouten niet te beschadigen, kun je het beste de bijpassende maat kopen.

Ook een momentsleutel is nodig als je bouten en moren met een zogeheten ‘exact moment’ of een ‘koppel’ opnieuw wil vastdraaien. Met een momentsleutel kun je deze altijd goed vastdraaien en beschadig je de moer of bout niet.

Alle gereedschappen op een plek

Wil je alle soorten gereedschappen nog eens rustig bekijken of juist kijken naar alle andere opties? Boonstra Parts heeft een ruim aanbod van allerlei verschillende gereedschappen. Denk aan een flink aantal verschillende sleutels zoals hierboven besproken, maar ook andere handige gereedschappen zoals een paddockstand of meer specialistisch gereedschap. Je vindt hier dus alles wat je nodig hebt, overzichtelijk op één website.

Vergelijkbare berichten