Een noppenplaat bij vloerverwarming iets voor jou?

author
2 minuuts, 17 tweedes Lees

Velen van ons beschikken er niet over. Toch is het enorm handig om het te hebben; vloerverwarming. Naast dat het comfort brengt aan de voetjes, door de gelijkmatige warmteverdeling, is het ook nog eens energiebesparend. Zo verbruikt een vloerverwarming ongeveer 20% minder energie dan radiatoren. Dit, omdat er geen levering van hoge temperaturen nodig is met behulp van de radiator. Dit maakt het rendement dus gunstig. Bovendien is vloerverwarming volledig onzichtbaar en werkt vloerverwarming met stralingswarmte waardoor het stof minder wordt verspreid in je woning. Wel zo handig als je bijvoorbeeld over een huisstofmijtallergie beschikt. Misschien zijn de zojuist genoemde voordelen wel een reden voor jou om vloerverwarming aan te leggen. Maar hierbij komt echter meer kijken dan je denkt. Bijvoorbeeld de aanschaf van noppenplaten bij vloerverwarming. Wat zijn noppenplaten, welke kies je en waarom kies je voor een noppenplaat vloerverwarming Diessen? Daar ga jij nu achter komen!

Noppenplaten, wat zijn dat?

Noppenplaten worden vaak gebruikt wanneer je de vloerverwarming snel wilt aanleggen. Je hoeft namelijk minder speciale aanpassingen aan je vloer in te voeren, zoals het frasen van sleuven. Noppenplaten worden namelijk veel gebruikt om de warmte buizen van de vloerverwarming (indien water gedragen) in te leggen. Tevens kunnen ook elektrische vloerverwarmingskabels op noppenplaten worden geplaatst.

Waaruit bestaan noppenplaten en welke soorten bestaan er?

Over het algemeen bestaan noppenplaten uit een rubberen onderplaat (met een dikte tussen de 11 en 35 mm, afhankelijk van de isolatie), met daarop rubberen noppen (vandaar de naam). Naast rubberen noppenplaten, bestaan er ook moppenplaten van glasvezel. Deze moppenplaten worden gebruikt in de droogbouw (een vloerverwarming bovenop de vloerconstructie). Droogbouw is geschikt voor elke woning, omdat er vloerverwarming wordt geïnstalleerd op de vloer. Voor natbouw (dus de rubberen noppenplaten) wordt de vloerverwarming onder de vloerconstructie aangebracht. Tevens zijn er naast geïsoleerde noppenplaten ook niet geïsoleerde noppenplaten beschikbaar. Wanneer er dus al een goede vloerisolatie aanwezig is in je huis, kun je kiezen voor niet geïsoleerde noppenplaten. Deze zijn namelijk goedkoper en dat is altijd mooi meegenomen.

Voordelen van de noppenplaat

De keuze voor de noppenplaat maak je dus op basis van het feit of de vloerverwarming wordt aangebracht op de vloer of onder de vloer (dit bepaald de keuze tussen rubberen of glasvezel noppenplaten) en of je al over een goed geïsoleerde vloer beschikt. Daarmee komt meteen het eerste voordeel mee, dat een noppenplaat kan brengen. Wanneer je namelijk kiest voor een geïsoleerde noppenplaat, dan heb je meteen een goede vloerisolatie. Bovendien is de vloerverwarming op deze manier snel opgewarmd (door de goede warmtegeleiding), is de montage snel en eenvoudig (binnen een dag) en is de opbouwhoogte gering (waardoor je dus geen hoogte in de ruimte verliest). Genoeg redenen om te kiezen voor moppenplaten dus!

Bron: superrenovatie.nl

Vergelijkbare berichten