De enorme mogelijkheden van parket

author
2 minuuts, 17 tweedes Lees

Als het gaat om een nieuwe vloer, kiezen veel mensen tegenwoordig voor laminaat of PVC. Maar heb je wel eens goed nagedacht over een parketvloer? Deze optie wordt nog wel eens vergeten, maar dit is zeer onterecht. De kwaliteit van parket is namelijk ongeëvenaard en tegelijkertijd zijn de mogelijkheden eindeloos. In dit artikel lees je er alles over.

De voordelen van parket

Er zijn ontzettend veel redenen op te noemen waarom je voor een parketvloer moet kiezen wanneer je op jacht bent naar een nieuwe vloer. Zo heeft parket de onderstaande voordelen:

  • Het geeft je woning een prachtige uitstraling. Parket heeft een natuurlijke look, waar je woonkamer een authentieke vibe van krijgt. Iedere woonkamer wordt een stukje knusser met een parketvloer.
  • Het is geschikt voor vrijwel iedere ruimte van je woning.
  • Het is een duurzaam type vloer. Parket is eigenlijk massief hout. Anders dan bij laminaat en PVC hoeft het hout nauwelijks te worden bewerkt, wat een boel productie-energie scheelt. Bovendien gaat dit type vloer ontzettend lang mee, wat het extra duurzaam maakt.
  • Het is onderhoudsarm. Elke week even stofzuigen en af en toe eens dweilen is genoeg om de vloer in een goede staat te houden. Wel is het om de zoveel jaar nodig om hem te schuren en te oliën of lakken.
  • Veel mensen denken dat parket niet te combineren is met vloerverwarming. Dit is tegenwoordig echter helemaal niet meer zo. Veel parketvloeren zijn prima geschikt voor vloerverwarming.

Houtsoorten

Welke mogelijkheden zijn er dan allemaal op het gebied van parketvloeren? Het begint bij de houtsoort. De meeste mensen kiezen voor een eiken of een grenen houten vloer, maar qua houtsoort is er veel meer mogelijk dan je denkt. Zo zijn beuk, es en bamboe ook zeer geschikte houtsoorten voor een parketvloer. En kies je voor tropisch of niet-tropisch hout? Het voordeel van het laatste is dat vloeren van dit materiaal al aan de omstandigheden in Nederland zijn gewend. Ook zijn ze over het algemeen op een duurzamere manier geproduceerd.

Afwerkingen

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop parketvloeren kunnen worden afgewerkt. Sommige vloeren zijn onbehandeld, maar bij het meeste parket heb je de keuze uit gelakte vloeren of geoliede vloeren. Het voordeel van een gelakte vloer is dat hij minder onderhoud vergt en beter tegen een stootje kan. Een geoliede vloer heeft echter de meest natuurlijke uitstraling.

Structuren en patronen

Met parket kun je een heleboel verschillende uitstralingen creëren. Zo zijn er verschillende structuren en patronen om uit te kiezen. Wat dacht je van visgraat parket? Een parketvloer met het karakteristieke visgraatpatroon is helemaal van nu. Hetzelfde geldt voor het Hongaarse punt patroon, dat hier erg op lijkt. Wil je echt iets unieks, dan kun je ook gaan voor een mozaïek parketvloer.

Vergelijkbare berichten